Kontrol og Rammer

kontrol1

Kontrol og rammer

Kontrol. Dette menu punkt indeholder 3 punkter: ”Dronning set”, ”æg set” og ”larver set”. Disse punkter hakkes af når man ser disse tilstande i en bifamilie. Oftest vil man blot hakke ”dronning set”, hvis man ser denne og så ikke hakke de andre punkter af. Vi foreslå at man altid har en mærkefarve på sig, således at når man ser dronningen og hun ikke er mærket, så bliver hun mærket. Dette skrives ind under bistadet’s noter. Hvis man har set dronningen, vil det normal ikke være nødvendigt at krydse æg og larver af. Finder man ikke dronningen, så er det oftest nemmere at finde æg og det er så et signal om at dronningen har været tilstede inden for de sidste 3 dage og et signal om at dronningen er i god stand. Hvis man ikke finder æg, kan man krydse ”larver af” og det betyder at dronningen har været aktiv tilstede inden for de sidste 6 dage. Afkrydsning af larver er også et signal om at der kan være problemer med at dronningen er gået ud af æglægning og evt. er gået til inden for den sidste uges tid. Man skal være opmærksom.

Yngelleje gennemgået. Dette punkt krydses af når man gennemgår hele yngellejet og signalere et større eftersyn af bifamilien. Dette kunne være årets første store eftersyn, som også er et mere intensivt sygdomseftersyn. Et vigtigt punkt a have krydset af og viser hvornår sidste sygdomseftersyn er lavet.

Rammer. Er også 3 punkter. Styrke er en angivelse af hvor mange rammer bifamilien fysisk sidder på. Dvs. selvom der er 20 rammer i bifamilien, men familien fysisk kun dækker 12 rammer, så angives 12 som bistyrken. Dette er en vigtig information. Dels kan man fornemme om en bifamilie udvikler sig og om den snart skal have påsat et magasin. Rammer tilsat og rammer fjernet giver sig selv. Disse to tal lægges sammen og man har således konstant kontrol over hvor mange rammer en bifamilie har.

I den blå ramme, kan man se hvor mange rammer bifamilie har og man kan se bistyrken.

Print Friendly, PDF & Email